Hunden siges ofte at være menneskets bedste ven, og med den status, pålægges der mange forventninger og krav til, hvordan hunden skal agere i vores samfund. Ved at vide og forstå hvalpens forskellige udviklingsfaser, kan man som opdrætter, hvad enten det er stue -, kennelopdræt eller hvalpe som er opvokset på et internat, hjælpe dem på rette vej via passende socialisering og miljøtræning. 

Som opdrætter/avler spiller du en stor rolle i hvalpenes videre liv allerede ved undfangelse! Stressende omgivelser påvirker nemlig morhunden og dermed også hvalpene, på en sådan måde man ikke kan rette op på senere. Ved at skabe et roligt og stabilt miljø for tæven, hjælper man hvalpene godt på vej.

Efter hvalpenes fødsel, er viden om deres udviklingfaser med til at kunne tilgodese deres behov og præge dem i den ønskede retning.

For opdrætter er det vigtigt med daglig håndtering, hvilket kommer nemt og naturligt hvis man vælger at veje den enkelte hvalp hver dag, for at sikre at den tager på som den skal. Daglig berøring menes at styrke den enkelte hvalp så den bliver mere følelsesmæssig stabil og bedre til at tilpasse sig i nye situationer senere hen.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at hjælpe til med et kuld hvalpe på 9, fra fødsel og til de var 8 uger gamle. Et hårdt men givende arbejde med fokus på socialicering og miljøtræning, så den enkelte hvalp er rejseklar når den er 8 uger gammel, med masser af mod på livet og til at møde den store spændende verden.

Derfor er det utroligt vigtigt, og jeg kan ikke sige det nok. At har din hvalp fået en dårlig start på livet, kan det sætte sit præg på hunden resten af livet, noget du sjældent kan rette op på. Jeg har igennem årene mødt min del af 'staldhunde' eller hvalpe som kun har været avlet med ét formål, at tjene penge. Disse hvalpe er ikke vokset op under gode forhold, været i hænder, fået lov til at komme med ud og opleve nye ting. Mange af disse hvalpe vokser op frygtsomme og har svært ved at tackle nye ting og livet generelt, også i voksenlivet. 

Gør derfor dit forarbejde inden du anskaffer dig en hvalp. Sørg for at du som minimum har mulighed for at møde morhunden, så du kan vurdere hendes adfærd overfor hvalpene, samt overfor dig, som hun ikke kender. Hvalpene bør være undersøgende og nysgerrige. De er okay med berøring og tager selv kontakt.

Kig på forholdene hvalpene vokser op i. Pyt med at alt ikke er skindende rent, et pletfrit hjem skaber ikke nødvendigvis en god hundehvalp. Men der skal være tørt og forholdsvis rent hvor hvalpene befinder sig. De skal have adgang til frisk vand, og gerne have mulighed for at bruge tid på at aktivere sig med forskelligt legetøj.

Selvom det er utroligt svært, så køb ALDRIG en hvalp fordi du vil redde den fra et dårligt sted. Hvis ikke du finder forholdene iorden, kontakt hellere din lokale dyreværnsforening, som har mulighed for at tage ud og tilse stedet. For hver hund du redder fra en dårlig opdrætter, betyder flere penge i lommen på disse mennesker, som fortsætter med at skamavle.

Har du lyst til at vide mere om den gode start for din hvalp? Så læs gerne Hvalpebogen, som er tilgængelig som e-bog.